Opšti Uslovi – Rent-a-car

  Home >  Opšti Uslovi

Najam Vozila

Cooper Šped Rent A Car vozila izdaje korisnicima u najam: u ispravnom stanju sa svom standardnom opremom (prva pomoć, trokut, dizalica, rezervna guma, sijalice, šlem sajla) te se korisnik obavezuje da će vozilo vratiti u prvobitnom stanju kakvom ga je i preuzeo za najam.

 •   Vozilo se preuzima sa punim rezervoarom goriva, te se tako i vraća sa punim rezervoarom.  
 •   Prilikom preuzimanja vozila ostavlja se depozit od 400,00 KM.  

Korisnik najma se obavezuje da će vozilo vratiti ugovorenom datumu ili ranije na zahtjev Cooper Šped CAR RENTAL-a, a u slučaju da želi produžiti najam, korisnik će zatražiti saglasnost najmanje 24 sata unaprijed uz istovremenu doplatu produžetka najma.

Ukoliko korisnik ne vrati vozilo 6 sati nakon isteka ugovora o najmu, a prethodno ne kontaktira Cooper Šped Rent A Car, prijavljuje se otuđenje vozila policija sa podacima korisnika vozila.   Cijene najma vozila, te način plaćanja navedeni su na ugovoru o najmu i računu.  

Rezervacija Vozila

Potvrda sigurne rezervacije vozila je uplata 20% vrijednosti najma vozila, minimum 48 sati prije preuzimanja vozila, te rezervacija postaje nevažeća ukoliko vozilo nije preuzeto 12 sati nakon dogovorenog vremena za preuzimanje, uplaćeni polog za rezervaciju u tom slučaju zadržava Cooper Šped Rent A Car.

Bez obzira na način rezervacije vozila, pri preuzimanju vozila Cooper Šped Rent A Car zadržava pravo ne izdavanju vozila ukoliko je potencijalni korisnik fizički ili psihički nespreman ili pod dejstvom alkohola, te polog zadržava Cooper Šped Rent A Car.

Upravljanje Vozilom

Vozila se iznajmljuju korisnicima tj. vozačima kojima je minimum starosti 23 godine, te važeća vozačka dozvola minimum 1 godinu. Vozilom iznajmljenim u Cooper Šped Rent A Car-u smije upravljati samo korisnik ili osoba koja je navedena u ugovoru o najmu kao drugi vozač.

Nedozvoljena Upotreba

  Iznajmljivanje vozila u Cooper Šped Rent A Car-u se ne smije koristiti:  

 • Ako je korisnik pod uticajem alkohola i raznih opojnih narkotika.
 • Za prevoz robe ili putnika uz nadoknadu.
 • Za vuču prikolica i drugih vozila.
 • Za učestvovanje u motosportskim priredbama i testiranjima.
 • Za obuku drugih vozača.
 • Za prijevoz životinja, lako zapaljivih i eksplozivnih materija, materija s jako neugodnim mirisom.
 • Za prijevoz materija koje mogu oštetiti vozilo.
 • Za kršenje kaznenih propisa, kršenje carinskog prekršaja.
 • Davanje vozila trećim licima koja nisu navedena u ugovoru o najmu.

Prelazak vozilima državne granice

Svim vozilima je dozvoljen prelazak državne granice prema zapadno Evropskim zemljama. Cooper Šped Rent A Car ne dozvoljava prelazak granice prema sljedećim državama: Turska, Albanije i sve bivše države SSSR-a. Svi ostali ulasci u zemlje istočne Evrope i područja bivše Jugoslavije su dozvoljeni ali uz prethodnu saglasnost Cooper Šped Rent A Car-a.

Osiguranje od rizika krađe vozila ne vrijedi za zemlje u zabrani i područja gdje su proglašena vanredna i ratna stanja.

Nedozvoljena Upotreba

  Iznajmljivanje vozila u Cooper Šped Rent A Car-u se ne smije koristiti:  

 • Ako je vozač pod uticajem alkohola ili raznih narkotika.
 • Ako je vozilo namjerno zapaljeno ili minirano.
 • Oštećenja na vozilu uzrokovana nestručnim rukovanjem ili iživljavanjem (izvan ceste).
 • Ako je šteta učinjena sa strane osobe koja nije navedena u ugovoru o najmu kao korisnik ili vozač.
 • Ne pokriva oštećenja na motoru prouzrokovana zbog nedostatka ulja.
 • Oštećenje dijelova na vozilu: gume, ratkape, naplatci i donji dio vozila koja nastaju grubom nepažnjom korisnika.
Rent-a-car Banja Luka

Odgovornost korisnika najma

Za vrijeme najma vozila korisnik snosi troškove parkiranja, kazni za prekršaje u saobraćaju kao i druge nastale troškove koji nisu redoviti. Ukoliko dođe do saobračajne nezgode za vrijeme trajanja najma krivnjom korisnika odmah se naplaćuje iznos visine depozita najma.

Korisnik najma se obavezuje da će u slučaju saobraćajne nezgode zastupati interese Cooper Šped Rent a Car-a tako da će zabilježiti imena i adresu učesnika u nezgodi i mogućih svjedoka, osigurati i ukloniti vozilo prije nego ga napusti, pozvati i sačekati saobraćajnu policiju radi izvršenja službene zabilješke o nastaloj nezgodi, te odmah obavijestiti Cooper Šped Rent A Car na dežurni telefon ili u poslovnici o nastaloj nesreći i priložiti službenu zabilješku o šteti.

Korisnik najma je odgovoran za nastalu štetu i posljedice ukoliko je napustio lice mjesta saobraćajne nezgode prije dolaska policije. Korisnik je dužan zaključavati vozilo te preduzimati sve odgovorne mjere protiv krađe vozila, saobraćajnu dozvolu i ključeve vozila držati kod sebe. Ukoliko se vozilo otuđi za vrijeme trajanja ugovora o najmu, a korisnik najma ne vrati ključeve i saobraćajnu dozvolu Cooper Šped Rent A Car će ga teretiti za cjelokupni iznos štete, te korisnik snosi punu materijalnu i krivičnu odgovornost, u slučaju spora nadležan Sud u Banja Luci.

Ostalo

Gubitak saobračajne dozvole, paketa obavezne opreme, ključeva ili registarskih tablica naplaćuje se iz depozita skladno visini nastale štete. Vozilo za najam se preuzima i vraća oprano i čisto, a u slučaju da se vozilo ne vrati oprano i čisto, pranje se naplaćuje iz depozita korisnika najma skladno cjenovniku autopraonica s kojima sarađuje Cooper Šped Rent A Car. Procjene nastale štete i popravak te servis obavljaju se u servisima sa kojima Cooper Šped Rent-A-Car surađuje

Sva Vozila

Putnička Vozila

Luksuzni Kombi Taxi

Teretna Vozila

Prikolice

Opšti Uslovi

Cjenovnik

BiH AMK

Pretplatite se na naše novosti

Ukucajte Vašu Email adresu i redovno ćemo Vam slati mail o svim novim aktivnostima, novim automobilima kao i akcijskim popustima.